ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پادکست |جریان‌شناسی سیاسی انتخابات پارلمانی آینده عراق عراق

پادکست |جریان‌شناسی سیاسی انتخابات پارلمانی آینده عراق
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - چهل چهارمین شماره از پادکست «در عمق» را به موضوع جریان‌شناسی سیاسی انتخابات پارلمانی آینده عراق و وضعیت طایفه‌ای این کشور اختصاص داده‌ایم. - اخبار بین الملل -
گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ـ چهل و چهارمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهم‌ترین روندها، تحولات و همچنین شخصیت‌ها در غرب آسیا می‌پردازد، روز یکشنبه 17 فروردین ماه 1404 ضبط و منتشر شد.
در این شماره «علیرضا مجیدی» به جریان‌شناسی انتخابات پارلمانی آتی عراق پرداخته است. در عراق، برخلاف لبنان، از ابتدا کرسی‌ها بین طوایف تقسیم‌بندی نشده است؛ به این صورت که مشخص شود هر فرد باید به یک طایفه مشخصی در هر حوزه انتخاباتی رأی دهد. انتخاب کرسی‌ها مشخص است، اما در داخل هر حوزه انتخاباتی می‌توان به هر لیستی رأی داد.
واقعیت این است که عراق از زمان تأسیسش با قیام شیعیان تحت عنوان «ثوره العشرین» (انقلاب سال 1920) همراه بود، اما قدرت به دست اهل سنت افتاد. از آن زمان رویکرد طایفه‌گرایی در سیاست عراق جاری بوده است. در کشوری که شیعیان اکثریت بودند، همواره رأس قدرت سنی بود تا اینکه سرانجام در سال 2003 نیروهای خارجی اشغالگر این کشور را تصرف و حکومت وقت را سرنگون کردند.
بعد از آن، دو سال طول کشید تا قانون اساسی جدید نوشته شود. طبیعتاً در فضایی مبتنی بر رأی مردم و دموکراسی، طایفه‌ای که اکثریت را دارد، آرا را به سود خود جلب می کند. اما نتیجه آن دورانی بود که در فرهنگ سیاسی مردم عراق، نگاه طایفه‌ای رسوخ پیدا کرد.
تاریخچه انتخابات در عراق پس از 2003
در سال 2005 دو انتخابات برگزار شد. سپس در سال‌های 2010، 2014، 2018 و 2021 نیز انتخابات‌های بعدی برگزار شدند. تا کنون، 6 انتخابات سراسری پارلمانی در عراق برگزار شده است. به جز یک دوره در سال 2010 و فهرست آقای ایاد علاوی،، در تمامی این ادوار همواره اقبال عمومی به لیست‌هایی بوده که مخصوص یک طایفه خاص بودند. در همان سال 2010 در مجموع ایاد علاوی با 91 کرسی در برابر لیست‌های دوم و سوم شیعی (که به ترتیب 89 کرسی و 70 کرسی به دست آوردند) پیروز شد، اما با اختلاف تنها دو کرسی نسبت به لیست دوم حائز رتبه نخست شد.
در همان دوره هم اگر آرای تفکیکی استانی را بررسی می‌کردیم، فهرست علاوی در استان‌های سنی‌نشین اول شد، اما در 9 استان شیعه‌نشین (که در اپیزود چهل و سوم معرفی شدند) در هیچ کدام پیروز نشد. یعنی حتی در همان دوره هم اقبال به لیست‌های طایفه‌ای بالا بود، اما یک لیست فراطایفه‌ای توانست در استان‌های شیعه‌نشین آرای دوم یا سوم را کسب کند و به کمک آرای بالا در استان‌های سنی‌نشین، و البته ساختار فراطایفه‌ای، نهایتاً در مجموع با اختلاف دو کرسی حائز رتبه اول شود.
فهرست ایاد علاوی، یک استثنا در سیاست طایفه‌ای عراق
نکته قابل توجه آن که در همان سال شخص ایاد علاوی که خود شخصیتی شیعه است با احزاب اصلی اهل سنت متحد شد و یک فهرست تقریباً واحد تشکیل دادند. این لیست تقریباً واحد اهل سنت، سرلیستی شیعه داشت. افراد شیعه دیگری نیز در این لیست وجود داشتند، از جمله محمد توفیق علاوی که اکنون برخی درباره نخست‌وزیری او در دولت آینده گمانه‌زنی می‌کنند.
این فهرست توانست در استان‌های شیعه‌نشین، در همه استان‌ها یا دوم یا سوم شود و در رقابت شدید بغداد و استان‌های سنی‌نشین پیروز شود و در مجموع با اختلاف دو کرسی جایگاه اول را به دست آورد.
تداوم سیاست طایفه‌ای در انتخابات عراق
اگر این استثنای سال 2010 را در نظر نگیریم، در تمام ادوار بلا استثنا فهرست‌های طایفه‌ای رأی آوردند. حتی فراتر از انتخابات پارلمانی، در انتخابات‌های شوراهای استانی در استان‌هایی که ترکیب جمعیتی مشترک دارند (که در اپیزود چهل و سوم درباره آن صحبت شد)، مانند استان بغداد و استان دیاله که هم شیعیان و هم سنی‌ها جمعیت انبوهی در اختیار دارند، یا در استان کرکوک که رقابت عرب، کرد و ترکمن بسیار بارز است، در انتخابات شوراهای استانی نیز معیار طایفه، بسیار معنادار است.
علاوه بر این‌ها، یک رفراندوم قانون اساسی در عراق برگزار شد که در آن نیز رد پای رویکرد طایفه‌ای کاملاً پررنگ بود. در استان یکدست سنی‌نشین الانبار، اکثریت قاطع رأی منفی دادند. در استان صلاح‌الدین که سنی‌ها اکثریت را در اختیار دارند، باز هم اکثریت قاطع رأی منفی دادند. در استان نینوا که وزن سنی‌ها کمتر می‌شود اما همچنان اکثریت نسبی دارند، اکثریت نسبی رأی منفی دادند. در عوض، در استان‌های شیعه‌نشین و کردنشین، رأی مثبت کاملاً بارز بود.
ائتلاف‌های فراطایفه‌ای
در فرهنگ سیاسی عراق، اصطلاحی داریم به نام «تحالفات عابره للطائفیه»، یعنی پیمان‌هایی که از نگاه طایفگی فراتر رفته‌اند، چرا که تا روز رأی‌گیری، نگاه طایفه‌ای در رأی‌دهنده عراقی بسیار پررنگ است.
به این جهت، یک ناظر واقع‌بین خارجی باید نگاه طایفه‌ای را در تحلیل انتخابات لحاظ کند. رفتار یک رأی‌دهنده شیعه با یک رأی‌دهنده سنی کاملاً متفاوت است. اگر می‌خواهیم دقتمان را بالا ببریم، باید به این تفکیک‌ها توجه کنیم.
معنای واژه «طایفه» در بافت عراق
وقتی می‌گوییم «طایفه‌ای»، منظور لزوماً مذهب نیست، بلکه هم مذهب و هم نژاد می‌تواند این تفکیک را ایجاد کند. کرد سنی و عرب سنی از لحاظ مذهبی یکسان‌اند، اما از لحاظ نژادی متفاوت‌اند و دو طایفه‌ای هستند که با یکدیگر رقابت جدی دارند، به ویژه در استان کرکوک.
از سوی دیگر ترکمن‌ها نسبت شیعه و سنی‌شان نزدیک به هم است، اما اکثریتشان نگاه نژادی دارند نه مذهبی. البته در میان آنهایی که متعصب مذهبی هستند، این تفکیک مذهبی هم دیده می‌شود.
پادکست |تشریح ساختار انتخابات پارلمانی عراق
در نتیجه می‌توان گفت واژه «طایفه» به آن وجه هویتی تمایزبخش اشاره دارد که گاهی در قالب مذهب خود را نشان می‌دهد و گاهی در قالب نژاد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1395242/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جاه طلبی والیبال ژاپن با سرمربی جدید

فوق‌ستاره والیبال: خداحافظ ژاپن!

لایی دیدنی گابریل مارتینلی به اندریک در بازی رئال مادرید و آرسنال

مهدی طارمی به این رکورد ویژه دست یافت

سخنرانی انگیزشی دریسن پس از حذف بایرن از اروپا

افزایش سهام با اعلام آمادگی چین برای آغاز مذاکرات تجاری

قطر: پروژه‌ها بر اساس اصول حکومت کابل اجرایی خواهد شد

تأثیر سفر «گروسی» به ایران بر مذاکرات تهران-واشنگتن/ ارزیابی ایران مثبت بوده است

تهدید اروپا به تعرفه‌های آمریکا؛ مالیات بر شرکت‌های فناوری

«اورشلیم پست»: شوک‌های سنگینی به نتانیاهو وارد شده است

اسرائیل قرار بود در ماه آینده به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند

چه کسی محل مذاکرات ایران و آمریکا را مشخص می کند؟/ عراقچی توضیح داد

نبرد تمدنی ایران و آمریکا؛ از تقابل ایدئولوژیک تا جنگ وجودی

قیمت طلا امروز 28 فرورددین 0.4 درصد افزایش یافت

احتمال مسدود شدن دیپ سیک در آمریکا

آمریکایی‌ها بهای سنگینی خواهند داد

گروسی: هر توافقی به دست بیاید، باید معتبر باشد / با مذاکره کننده آمریکایی هم در تماس هستم تا به حصول نتیجه‌ای مثبت در مذاکرات کمک کند

حریق در موتور یک هواپیما در آمریکا و فرود اضطراری آن+ فیلم

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| انس طلا 3346 دلار و 20 سنت

تاثیر دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا بر قیمت دلار

اروپا در جریان مذاکرات ایران و آمریکا نبود

گروسی: می خواهیم پلی میان ایران و آمریکا باشیم | این افق را می‌بینم که مذاکرات با نتیجه مثبت خاتمه پیدا کند | برخی تمایل ندارند مذاکرات به نتیجه برسد

ویتکاف، اروپایی‌ها را از جزئیات مذاکرات اوکراین مطلع کند

گروسی: می خواهیم پلی میان ایران و آمریکا باشیم

کره شمالی آمریکا را تهدید کرد/ به پرواز بمب‌افکن‌ها پاسخ می‌دهیم

اعلام خبر مذاکره ایران و آمریکا ضربه‌ای دردناک به نتانیاهو بود

حداقل قیمت دلار بعد از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا چقدر می‌شود؟

آمریکا و کره جنوبی برای مقابله با جنگنده‌های نسل جدید رزمایش برگزار کردند

احتمال میزبانی قطر برای مذاکرات روسیه و آمریکا

علت کمبود روغن خوراکی در بازار

خلاصه اخبار نیم روزی پنجشنبه 28 فروردین

مراکز تولیدی میدان جهاد اقتصادی هستند

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری خراسان شمالی‌ ‌به مردم‌

سهم خراسان جنوبی از اقتصاد ملی باید ارتقا یابد

قوه قضائیه در مسیر تولید و سرمایه‌گذاری مانع‌زداست

تسهیل در اخذ مجوزهای کسب‌وکارهای حلال و رفع موانع

مناسبات اقتصادی میان ایران و آمریکا ضامن اصلی توافق دو کشور است

تفویض اختیارات به استان‌ها و تسهیل مبادلات با افغانستان

چین خواستار توقف فشارهای اقتصادی از سوی آمریکا شد

کرملین: عراقچی پیام مقام معظم رهبری را به پوتین خواهد داد

حقیقت دردناک برای مونیخی ها در لیگ قهرمانان اروپا

تیم منتخب مرحله یک‌چهارم نهایی لیگ قهرمانان ارو‌پا از هواسکورد؛ لائوتارو مارتینز بالاتر از دکلان رایس

«عراقچی» پیام رهبر ایران را به «پوتین» خواهد رساند

وقت تسویه حساب بارسا با نراتزوری رسید

سرنوشت تلخ و عجیب گزینه های نقل و انتقالاتی پرسپولیس/ مرگ ، اخراج و مصدومیت های سنگین!

ویدیو/ محل مذاکرات را نه آمریکا تعیین می‌کند نه ایران!

سفارتخانه‌ها به‌زودی باز می‌شوند؟ بازگشایی مسیر تنش‌زدایی میان ایران و آمریکا

ترامپ: رییس بانک مرکزی باید برکنار شود! + عکس

اظهارات خصمانه سران اپوزیسیون اسرائیل علیه ایران

عکس/ نظر سنجی عجیب نظر مردم آمریکا درباره اسرائیل